Makaleler

Restorasyon İşlerinde Birim Fiyatlar, Yaklaşık Maliyet ve Hakediş Eğitimi Nedir, Nereden Alınır?

Eski Eser ve Restorasyon İşlerinde Yaklaşık Maliyet, Birim Fiyatlar, Uygulamaları ve Hakediş düzenleme eğitimi ne işe yarar? Neden alınmalıdır? Ne gibi katkıları olur? sorularının cevabı bu yazımızda.

Restorasyon kelime anlamı olarak “Yenileme” anlamına gelmektedir. Restorasyon işlerinde amaç kültür varlıklarının ömrünü uzatmak için eserlerde oluşan bozulmaları aslını bozmayacak biçimde, dönemine uygun biçimde onarmaktır. Restorasyon işlerinde yapının özgünlüğünün korunması ve yapılan yenileme işleminde yapıya ekstra bir yorum katılmaması esastır.

Kültür varlıkları üzerinde yapılacak restorasyon işlerinde uygulanacak esaslar yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiştir. Ülkemizde kültür ve tabiat varlıklarının korunması ile ilgili yasal mevzuat “2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu”nda belirtilmiştir. Kültür varlıklarının restorasyon projeleri ve uygulamaları ile mal ve hizmet alımları ihalelerine yönelik esaslar “Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği ile Uygulama Yönetmelikleri”nde belirtilmiştir.

Restorasyon işlerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve uygulama yapılan yapının özgünlüğünün korunabilmesi için uygulama sürecinde yapılacak işlemlerin ve yasal mevzuatın çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu işleri gerçekleştirecek personellerin gerekli bilgi ve deneyime sahip olması gerekir.

Sektörde çalışan teknik personellerin uygulama süreci ve mevzuat uygulamaları açısından gelişimlerini sağlamak açısından AMP Akademi olarak “Restorasyon İşlerinde Birim Fiyatlar ve Yaklaşık Maliyet” eğitimi düzenlemekteyiz.

Eğitim sürecinde proje üzerinden metraj çıkartılması, kullanılacak imalatların belirlenmesi, birim fiyat tespiti, nakliye hesabı, özel birim fiyatların oluşturulması, taş sertlik zammı hesabı, hakediş süreci vb. konular detaylı olarak anlatılmaktadır.

Eğitim sürecinde yaklaşık maliyet ve hakediş süreci AMP Hakediş ve Yaklaşık Maliyet programı üzerinde gerçekleştirilir. AMP Hakediş ve Yaklaşık Maliyet programında resmi idarelere ait birim fiyatlar programa tanımlı olduğu için kullanılacak imalatlar hazır veri tabanından seçilir, belirlenen pozlara ilişkin metraj girişleri kolayca gerçekleştirilir, girilen miktarlar doğrultusunda nakliyeler program tarafından otomatik hesaplanır. Taş sertlik zammı verilen imalatlar için taş sertlik zammı program tarafından otomatik yapılır. Hakediş sürecinde imalat miktarları yada gerçekleşme yüzdelerinin programa tanımlanması yeterlidir. Girilen miktar yada gerçekleşme yüzdesi üzerinden tüm hakediş evrakları program tarafından oluşturulur.

1993’den beri sektörde faaliyet gösteren AMP Yazılım düzenlemiş olduğu eğitimlerle sektörel bilgi ve tecrübelerini alanında uzmanlaşmış eğitmenleri aracılığıyla katılımcılara aktarmaktadır. AMP Akademi tarafından gerçekleştirilen “Restorasyon İşlerinde Birim Fiyatlar ve Yaklaşık Maliyet” eğitimi sonrasında katılımcılar restorasyon işlerindeki uygulama ve mevzuata ilişkin detaylı bilgiye sahip olurlar.

Restorasyon İşlerinde Birim Fiyatlar, Yaklaşık Maliyet ve Hakediş Eğitiminin detayları için tıklayınız.

Restorasyon İşlerinde Birim Fiyatlar, Yaklaşık Maliyet ve Hakediş Eğitimini satın almak için tıklayınız.